Polub nas na Facebooku
Czytasz: Acesulfam K – co to jest? Szkodliwość, stosowanie w cukrzycy i otyłości
menu
Polub nas na Facebooku

Acesulfam K – co to jest? Szkodliwość, stosowanie w cukrzycy i otyłości

Kobieta z lizakiem mówi stop złej diecie.

Fot. AaronAmat / Getty Images

Acesulfam K to często wykorzystywana substancja słodząca, stanowiąca alternatywę dla cukru. Zawarty jest w niskokalorycznych produktach typu „light”, choć ze względu na brak danych o jego długotrwałym stosowaniu i szkodliwości, należy zachować umiar w jego spożyciu.

Osoby chcące ograniczyć ilość cukru w diecie, jednak niepotrafiące zrezygnować z posłodzenia kawy czy herbaty, mogą sięgnąć po alternatywy dla sacharozy, czyli cukru. Jedną z nich jest acesulfam K (acesulfam potasu). Nie dostarcza on kalorii tak jak cukier, w związku z czym jest chętnie wykorzystywany przez osoby odchudzające się. Mimo iż acesulfam K jest dostępny w sprzedaży, odradza się jego spożywanie ze względu na szkodliwość.

Polecamy: Bisfenol A w organizmach nastolatków. Jak uchronić się przed szkodliwą substancją

Co to jest acesulfam K?

Acesulfam K jest to substancja słodząca, stanowiąca alternatywę dla cukru. Jest on kilkadziesiąt razy słodszy od sacharozy, przy czym nie dostarcza żadnych kalorii. Na etykietach żywności ma symbol E950. W chemii jego pełna nazwa to sól potasowa 2,2-dwutlenku-5,6-dimetylo-1,2,3-oksatiazyny-4(3H)-onu, a wzór sumaryczny to C4H4KNO4S. Występuje w postaci białych kryształów rozpuszczalnych w wodzie. Mimo iż został zarejestrowany i dopuszczony do obrotu, to jednak jego obecność w różnych produktach musi być wyraźnie zaznaczona na etykiecie. Jest on bardzo chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, m.in. dlatego, że jest oporny na działanie wysokich temperatur, w przeciwieństwie do innego popularnego dodatku – aspartamu. Wzmacnia zapach i smak potraw, nie nadając im specyficznej goryczki, która towarzyszy spożyciu aspartamu.

Zobacz film, z którego dowiesz się więcej o szkodliwych substancjach w żywności:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Gdzie można spotkać acesulfam K?

Acesulfam K jest popularny w wypiekach, sokach, alkoholach, czyli wszędzie tam, gdzie producent chce nadać produktowi słodki smak, przy utrzymaniu obniżonej kaloryczności. Często stosowany jest w produkcji dżemów, jogurtów ze wsadami owocowymi, serków homogenizowanych, gum do żucia, galaretek.

Acesulfam K – szkodliwość

Acesulfam K jest wchłaniany w całości z przewodu pokarmowego, a dalej wydalany w postaci niezmienionej z moczem. Mimo iż przeszedł odpowiednie badania dopuszczające go do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych, nie oznacza to, że nie wykazuje żadnej szkodliwości na organizm człowieka. Acesulfam, podobnie jak inne substancje słodzące, budzi ogromne kontrowersje. Ze względu na to, że do produkcji acesulfamu K stosuje się rakotwórczy rozpuszczalnik (chlorek metylenu), jego neutralność na organizm tym bardziej jest wątpliwa.

Podejrzewa się, że acesulfam K może powodować uszkodzenia DNA, nadpobudliwość, bóle głowy, może wpływać na powstawanie nowotworów. Działanie rakotwórcze nie zostało jednak potwierdzone. Mimo wszystko nadal podejrzewa się acesulfam o rakotwórcze działanie na organizm. Acesulfam K może być odpowiedzialny za problemy żołądkowe, negatywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, nerek i wątroby. Podejrzewa się go również o szkodliwy wpływ na wzrok. Ze względu na to, że jest to dość świeżo wykryty związek, trudno stwierdzić, jakie długotrwałe skutki zdrowotne może mieć jego spożywanie.

Acesulfam K nie może być stosowany przez kobiety w ciąży ze względu na potencjalnie szkodliwy wpływ na rozwój dziecka.

Acesulfam K a cukrzyca

Teoretycznie można sądzić, że acesulfam, skoro nie zawiera węglowodanów, nie wpływa na gospodarkę glukozową w organizmie. Tymczasem, podobnie jak inne substancje słodzące, powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. Acesulfam nie zawiera cukru, jednak wpływa na wzrost wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego i wzrost poziomu insuliny wydzielanej przez trzustkę. Jest to mechanizm potwierdzony badaniami na zwierzętach. Na ludziach nie wykonywano rzetelnych badań.

Ze względu jednak na jego krótką dostępność na rynku i niewystarczającą ilość badań, co z kolei przekłada się na brak rzetelnych dowodów na jego szkodliwość, u ludzi z cukrzycą substancje słodzące typu acesulfam są chętnie stosowane. Szczególnie, jeśli chodzi o osoby z cukrzycą typu 2 (związaną z otyłością). Są to osoby chętnie sięgające po produkty „light” zawierające w swoim składzie E950 zamiast zwykłego, kalorycznego cukru. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
31
4
Polecamy
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm?
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Dzieci jedzą za dużo cukru! Jak karmić dziecko tanio i zdrowo?
Dzieci jedzą za dużo cukru! Jak karmić dziecko tanio i zdrowo? Dzień Dobry TVN
Co to jest sukraloza? Czy na pewno jest zdrowym zamiennikiem cukru? 
Co to jest sukraloza? Czy na pewno jest zdrowym zamiennikiem cukru?  TVN zdrowie
Ksylitol – naturalny słodzik. Ma wiele właściwości i zawiera mało kalorii
Ksylitol – naturalny słodzik. Ma wiele właściwości i zawiera mało kalorii TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie