Polub nas na Facebooku
Czytasz: 5 zdrowych przepisów na zupy-kremy

5 zdrowych przepisów na zupy-kremy

Zainteresował Cię ten artykuł?
Kobieta nalewa zupę

Fot. Luis Alvarez / Getty Images

Jak przygotować pyszne zupy kremy? Przede wszystkim potrzebujemy dobrych składników, (niewiele) czasu oraz blendera! Zobaczcie nasze top 5 przepisów na najsmaczniejsze zupy.

Podstawą każdej zupy-kremu jest warzywny wywar, na którym będziemy bazować. Jednak dla tych, którzy nie mają czasu na jego przygotowanie zamieściliśmy ostatni przepis na zupę składającą się z pomidorów i cukinii. Bez bulionu!

Wywar warzywny przygotowujemy ze świeżych warzyw. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, proponujemy ugotować nie jedną, a kilka porcji. Nadwyżki wystarczy, po wystudzeniu, po prostu zamrozić. A teraz zacznijmy od tego, jak zrobić taki bulion.

Potrzebujesz:

  • cebula,
  • por,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • ząbek czosnku,
  • 2 pietruszki,
  • pół korzenia selera,
  • sos sojowy, olej rzepakowy,
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, papryka, kurkuma, świeża kolendra i pietruszka.

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od tego, że dokładnie MYJEMY wszystkie warzywa. Obieramy jedynie marchewkę i ziemniaki ze skórki. Pozostałe warzywa tylko myjemy, bowiem w ich skórce również jest smak i cenne składniki odżywcze. Jeśli nie planujemy jeść np. selera wraz z wywarem, to spokojnie może on wylądować w garnku bez obierania. Również cebula - tutaj odkrójmy tylko korzeń, a skórka sprawi, że nasz wywar będzie miał ładny kolor. Cebulę można także opiec w piekarniku przed dodaniem jej do wywaru.
  2. Umyte i pokrojone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy około 2-3 łyżek oleju i przyprawy - 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, pół łyżeczki papryki, pół łyżeczki kurkumy. Pamiętajcie, aby wykorzystać całego pora, wraz z liśćmi.
  3. Całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy wywar, możemy pozostawić w nim marchewkę lub ziemniaki, jeśli lubimy. Na koniec dodajemy sos sojowy - dwie łyżki oraz świeże zioła: pietruszkę i kolendrę.

Wywar warzywny to podstawa każdej zupy. A teraz przejdźmy do najlepszych przepisów na zupy kremy!

Zupa krem z marchwi i soczewicy

Zaczynamy od zupy, w której możecie wykorzystać marchew z bulionu! Będziecie tylko musieli dodać jej nieco więcej.

Potrzebujesz:

  • 7 marchewek,
  • szklankę suchej czerwonej soczewicy,
  • 3 cebule,
  • świeży lubczyk lub natka pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Marchew kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie, gdy troszeczkę zmięknie dodajemy soczewicę (opłukaną) i gotujemy przez 15-20 minut. Bulion powinien przykryć marchew i soczewicę, ale nie może być go za dużo. Lepiej później dolać odrobinę wody lub bulionu niż zrobić zbyt płynny krem.
  2. Osobno na patelni zeszklij cebulkę. 
  3. Cebulkę należy dodać do zupy już po zdjęciu garnka z palnika. 
  4. Całość miksujemy na gładki krem, gdy tylko zupa przestygnie. 
  5. Na koniec doprawiamy świeżymi ziołami (jeśli nie mamy ich od razu w bulionie) i podajemy skropione sokiem z cytryny.


Wskazówka:
Można dodać kilka suszonych pomidorków lub wykorzystać oliwę z ich zalewy.


Zupa krem z dyni

To świetna, rozgrzewająca zupa, którą można przygotowywać w sezonie jesiennym, kiedy mamy polskie dynie. Z powodzeniem można wykorzystać także mrożoną dynię (albo puree z dyni, które sami zrobiliśmy i zamroziliśmy).

Potrzebujesz:

  • 200 g ziemniaków,
  • 400 g dyni,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwy z oliwek,
  • zioła: pęczek świeżej natki pietruszki, kozieradka, curry, lubczyk, sos sojowy, ostra papryka,
  • około 0,3 l bulionu,
  • 0,3 l wody.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, dynię i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 
  2. Warzywa wrzucamy do garnka wraz z połową pęczka natki pietruszki oraz ziołami i przyprawami (do smaku, my polecamy zrobić pikantną zupę) i zalewamy wodą z bulionem.
  3. Gotujemy do miękkości.
  4. Czekamy aż wystygnie i blendujemy! 

Wskazówka: ostrą paprykę można zastąpić chili (dodaj wtedy mniej curry).

Zupa krem z gruszki i pietruszki 

Brzmi ciekawie? Te smaki to idealne połączenie! Wypróbujcie, a z całą pewnością nie będziecie żałować!

Potrzebujesz:

  • 0,5 kg korzeni pietruszki,
  • duża gruszka albo dwie mniejsze,
  • szklanka mleka roślinnego (migdałowego lub owsianego),
  • bulion warzywny,
  • oliwa,
  • przyprawy: sól i pieprz, łyżeczka suszonego tymianku.

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę obierz i pokrój w plastry. Nie muszą być cienkie, bo i tak przecież je zblendujesz. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pietruszkę i duś ją - nawet 10 minut, mieszając. Po tym czasie dodaj obraną i wypestkowaną gruszkę i duś kolejne 5 – 10 minut. Warzywa i owoce muszą być miękkie.
  2. Następnie całość zalej bulionem tak, aby przykrył pietruszkę i gruszkę, ale nie dawaj go za dużo. Pamiętaj, że będziesz jeszcze dolewać mleko!
  3. Całość gotuj 15 minut i dodaj szklankę mleka. Zblenduj i dopraw tymiankiem! Można także podawać z prażonymi płatkami migdałów.

Zupa krem z buraka

Potrzebujesz:

  • 3 spore buraki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu, 
  • 4 łyżki mleka roślinnego lub 2 łyżki zwykłej śmietany
  • do smaku: sól, pieprz, rozmaryn.

Wskazówka: Zupę można podać z kozim serem lub serem feta, których smak świetnie się komponuje z burakami. Dodaj wtedy mniej soli!

Przygotowanie:

  1. Buraki należy umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Następne wkładamy je do garnka, zalewamy litrem bulionu warzywnego, dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę i zaczynamy gotować. Najlepiej gotować około 30-40 minut, żeby buraki były miękkie. 
  2. Ugotowane buraki odstawiamy do ostygnięcia i blendujemy. Dodajemy mleko roślinne lub śmietanę. 
  3. Zupę krem można podać z kozim serem, a także z serem feta.

Zupa krem z pomidorów i cukinii

Na sam koniec zostawiliśmy zupę klasyk - krem z pomidorów. Żeby trochę ją urozmaicić warto wypróbować wersję z cukinią! I uwaga - do tego kremu nie potrzebujesz bulionu!

Potrzebujesz:

  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • plaster selera,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów,
  • oliwa, 
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy, 5 szt. ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od podsmażenia cebulki na rozgrzanej oliwie. 
  2. Warzywa obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę.
  3. Do zeszklonej cebulki dolej wodę (około 1,5 l) i wrzuć warzywa (także cukinię, której nie musisz obierać, jeśli jednak zostawisz zieloną skórkę, zupa nie będzie miała pomidorowego koloru) oraz przyprawy (ziele angielskie można dodać w specjalnym pojemniczku, aby później łatwo je usunąć).
  4. Kiedy wszystko zmięknie dodaj pomidory i usuń ziele angielskie. Całość można jeszcze chwilę gotować, a następnie zdjąć z ognia i zblendować. 

Blender to podstawa zupy kremu!

Dobry blender kielichowy jest podstawą zrobienia każdej zupy-kremu. Ale nie tylko! W nim przygotujesz także koktajle, smoothie i zdrowe śniadania! Jaki blender kielichowy wybrać? Na co zwrócić uwagę? Na pewno znaczenie ma wielkość! W przypadku zakupu blendera należy pamiętać, że taki sprzęt zajmuje miejsce. Czasem lepiej kupić więc mniejsze urządzenie, spełniające te same funkcje co duże.

Z myślą o aktywnym stylu życia i wielofunkcyjnym zastosowaniu powstała nowa seria blenderów marki Sharp. Reprezentują ją m.in. blender stołowy Active Smoothie SA-FP1001BW czy model SA-FP2002l. Seria sportowa Sharp to rozwiązanie łączące wygodną, szklaną butelkę w formie bidonu oraz urządzenie, które w kilka minut pozwoli na przyrządzenie pełnowartościowego smoothie lub obiadowego dania, które od razu możesz spakować i zabrać, gdzie tylko zechcesz.

W ten sposób szybko stworzysz danie na raz, które wygodnie można zabrać np. do pracy. Zupa-krem na lunch? Nic prostszego! Dodatkowo, wielkość butelki jest dopasowana do uchwytów w samochodzie. Dzięki temu bez problemu możemy korzystać z niej podczas jazdy autem. Piszemy o przygotowaniu dania dla jednej osoby, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby z pomocą blendera zrobić obiad dla całej rodziny. 

Silnik o mocy 300W lub 350W (w zależności od modelu) pozwala z łatwością blendować każdy rodzaj owoców, a butelki dołączone do blendera nie tylko można myć w zmywarce, ale są także wolne od BPA.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
31
0
Więcej na temat
Mapa smogu - jak sprawdzić, czy jesteśmy zagrożeni?
Mapa smogu - jak sprawdzić, czy jesteśmy zagrożeni?
Alergia - wszystko co trzeba o niej wiedzieć. Czy odczulanie jest skuteczne i jak pozbyć się roztoczy z domu
Alergia - wszystko co trzeba o niej wiedzieć. Czy odczulanie jest skuteczne i jak pozbyć się roztoczy z domu
Atak astmy? Co zrobić, żeby pojawiały się jak najrzadziej 
Atak astmy? Co zrobić, żeby pojawiały się jak najrzadziej 
5 najzdrowszych metod przyrządzania potraw
5 najzdrowszych metod przyrządzania potraw
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników