Polub nas na Facebooku
Czytasz: 5 najzdrowszych metod przyrządzania potraw

5 najzdrowszych metod przyrządzania potraw

piekarnik

Fot. domoyega / Getty Images

Dbając o zdrowie powinniśmy przede wszystkim zadbać o swój organizm od wewnątrz. W tym celu wskazana jest właściwa dieta, aktywność fizyczna oraz rezygnacja z używek. Jednak nawet najzdrowsza potrawa może wiele stracić, jeśli niewłaściwie ją przygotujemy. Jak zdrowo gotować? Jakie są metody przyrządzania potraw, które polecają dietetycy?

Zdrowy tryb życia to podstawa - nie oszukujmy się - właściwa dieta ma ogromne znaczenie dla kondycji całego organizmu. To dzięki niej budujemy swoją odporność, może także uchronić nas przed chorobami (np. nadciśnieniem, podwyższonym poziomem cholesterolu, który powoduje wiele schorzeń czy cukrzycą typu 2) oraz znacznie pomóc w leczeniu. Podstawą zdrowej i zbilansowanej diety są warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Nie powinniśmy przesadzać z mięsem (zaleca się jeść około pół kilograma chudego mięsa na tydzień), a tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastąpić tymi roślinnymi. W zdrowej diecie ważne jest ograniczenie soli, cukru oraz picie przynajmniej 2 litrów wody dziennie. Dołóżmy do tego 30 minut ruchu dziennie oraz rezygnację z używek i mamy obraz idealny. Nowa piramida żywienia zaleca jedzenie orzechów (jako źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych), jaj, ryb oraz nasion roślin strączkowych (jako świetnego źródła białka). 

Nie każdy jednak wie, że poddanie nawet najzdrowszych składników niewłaściwej obróbce termicznej zniszczy wszystkie drogocenne substancje zawarte w nich. Jak zatem gotować, żeby dania były zdrowe? Oto metody:

  1. Gotowanie - podczas gotowania należy bardzo uważnie czytać etykiety produktów. Oznacza to, że jeśli gotujemy zupę wrzucamy warzywa do zimnej wody, a przy gotowaniu ryżu, makaronu czy kaszy - tak jak zaleca producent - najpierw płuczemy (opcjonalnie), moczymy (opcjonalnie) i wrzucamy produkt do wrzątku. Podobnie jest z gotowaniem mięsa, które powinno dodawać się już do gorącej wody. Przy gotowaniu warzyw można pokusić się o tak zwane blanszowanie, czyli zanurzanie ich we wrzątku na kilka minut, co znacznie zminimalizuje straty witamin i składników mineralnych. Przy gotowaniu warzyw czy zup należy pamiętać o dodaniu odrobiny oleju.
  2. Gotowanie na parze nie wypłukuje składników mineralnych z potraw. Dzięki niemu zachowamy lepszy smak niż przy tradycyjnym gotowaniu, żywy kolor oraz więcej witamin! Dzieje się tak dlatego, że potrawy gotowane są pod wpływem pary wodnej, a nie zanurzane we wrzątku.
  3. Duszenie jest bardzo dobrym pomysłem w przypadku przygotowywania potraw z sosami. Warzywa puszczają swoje soki, dusić powinno się także mięso i ryby. 
  4. Grillowanie na patelni - tak, to zdrowa alternatywa niezdrowego grilla. Podczas tradycyjnego grillowania otrzymane potrawy są przeważnie tłuste, mogą się łatwo spalić, albo zarumienić z zewnątrz, a w wewnątrz pozostać surowe. Podczas grillowania tłuszcz, który skapuje na węgiel (zawierający metale ciężkie) sprawia, że szkodliwe substancje unoszą się w powietrzu i osiadają na jedzeniu. Wbrew pozorom w produktach z tradycyjnego grilla znajdziemy te same związki chemiczne co w smogu! Dlatego lepiej grillować na patelni, bez tłuszczu, lub z niewielkim jego dodatkiem. Unikniemy wtedy także wysuszenia potraw.
  5. Pieczenie jest świetnym sposobem przygotowywania potraw. Zawinięte w folię lub przykryte warzywa, mięso czy ryby zachowują swój smak i właściwości odżywcze. Nie są także suche, jeśli odpowiednio je przygotujemy. 

Ogromne znaczenie w pieczeniu ma piekarnik. Jaki wybrać, aby spełniał nasze oczekiwania, a dania pozostawały pyszne i bogate w cenne minerały? I bardzo ważne - jak odpowiednio zadbać o czystość piekarnika?

Warto zwrócić uwagę na modele piekarników marki Sharp, np. piekarnik do zabudowy K-62V19IM1. Posiada on aż 150 programów automatycznych, które przewidziane są dla różnych potraw. W swoich funkcjach posiada: rozmrażanie, grzanie od góry i od dołu, grzanie od góry + od dołu + termoobieg, grill, podwójny grill, piroliza, podwójny grill + termoobieg, góra+dół+termoobieg+termoobieg obwodowy. Żeby ułatwić utrzymanie czystości, demontowalną wewnętrzną szybę piekarnika można wygodnie myć w zmywarce. Piekarnik posiada także opcję AntiFingerprint, co oznacza, że nie będzie na nim odcisków palców!

Innym modelem wartym uwagi jest piekarnik do zabudowy K-60F19BQM, który posiada wkłady katalityczne. Katalityczne powierzchnie zaczynają działać, gdy piekarnik jest rozgrzany do 220ºC i resztki jedzenia ulegają utlenianiu (więcej na ten temat tutaj: Wkłady katalityczne - co to jest i czy warto kupić piekarnik z takim wkładem?). W funkcjach tego modelu znajdziemy także oświetlenie, rozmrażanie, grzanie od góry i od dołu, grzanie od góry + od dołu + termoobieg, grzanie od dołu + termoobieg, grill, podwójny grill, podwójny grill + termoobieg, termoobieg + termoobieg obwodowy. Tutaj również wewnętrzną szybę piekarnika można myć w zmywarce. 

Model K-70V19IM2 posiada jeszcze więcej funkcji! Poza wspominanym już czyszczeniem katalitycznym znajdziemy także Telescopic Rails (czyli funkcję umożliwiającą bezpieczne i bezwysiłkowe wyjmowanie ciężkich tac z piekarnika) oraz Family Size Cavity (duża komora piekarnika znakomicie nadaje się dla dużej rodziny). 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
21
3
Polecamy
Dietetyczny obiad na parze – jak wybrać składniki i przygotować danie?
Dietetyczny obiad na parze – jak wybrać składniki i przygotować danie? Dzień Dobry TVN
Lekki obiad, czyli jak zjeść zdrowo i pysznie, a do tego mało kalorycznie
Lekki obiad, czyli jak zjeść zdrowo i pysznie, a do tego mało kalorycznie Dzień Dobry TVN
Wkłady katalityczne - co to jest i czy warto kupić piekarnik z takim wkładem?
Wkłady katalityczne - co to jest i czy warto kupić piekarnik z takim wkładem? TVN zdrowie
Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?
Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych Materiał sponsorowany
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać?
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać? Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?