Polub nas na Facebooku
Czytasz: Witamina C wzmacnia mięśnie po 50. roku życia – dowodzą najnowsze badania
menu
Polub nas na Facebooku

Witamina C wzmacnia mięśnie po 50. roku życia – dowodzą najnowsze badania

yulka3ice/getty images

Osoby po pięćdziesiątce oraz starsze, których dieta jest bogata w witaminę C, mają większą masę i siłę mięśni - informują naukowcy z University of East Anglia (UEA). To ważne spostrzeżenie, ponieważ wraz z wiekiem występuje tendencja do utraty masy mięśniowej.

Według autorów badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Nutrition wystarczy jeść odpowiednią ilość warzyw i owoców bogatych w witaminę C, by w późniejszym wieku móc cieszyć się dobrą masą mięśniową. Naukowcy zwracają również uwagę, że jak dotąd niewiele badań sprawdziło wpływ witaminy C na osoby starsze.

Masa mięśniowa - z wiekiem coraz mniejsza

Wraz z wiekiem ludzie tracą masę i siłę mięśni szkieletowych. Powyżej 50. roku życia tracimy nawet 1 proc. masy mięśniowej rocznie. Uważa się, że utrata ta dotyka 50 mln ludzi na świecie -alarmuje prof. Ailsa Welch, główna badaczka z UEA's Norwich Medical School.

Profesor Welch dodaje, że jest to duży problem, ponieważ utrata masy szkieletowej i mięśniowej może doprowadzić do kruchości i innych zaburzeń zdrowia, takich jak sarkopenia, niesprawności fizycznej, cukrzycy typu 2, obniżonej jakości życia, a nawet do śmierci.

Co jeść na masę mięśniową?

Najnowsze badanie naukowców z University of East Anglia (UEA) dowodzi, że osoby po 50., które jedzą dużo witaminy C i to takiej powszechnie występującej w owocach cytrusowych, jagodach czy warzywach – mają najlepszą masę mięśni szkieletowych.

Wiemy już, że spożycie witaminy C wiąże się z mięśniami szkieletowymi. Pomaga ona chronić komórki i tkanki przed potencjalnie szkodliwym wpływem wolnych rodników. Działające swobodnie wolne rodniki przyczyniają się do destrukcji mięśni i przyspieszają związane z wiekiem osłabienie -wyjaśnia prof. Ailsa Welch.

Czytaj też:

Dieta na masę, czyli jak rozbudować masę mięśniową? Produkty zalecane i zasady w diecie na masę. Przykładowe jadłospisy dla osób o masie 60, 70 i 80 kilogramów

Witamina C a mięśnie

Naukowcy z University of East Anglia (UEA) przeanalizowali dane 13 tys. osób w wieku od 42 do 82 lat, które brały udział w badaniu EPIC-Norfolk (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Dane obejmowały m.in. masę mięśni uczestników, informacje o zwyczajach żywieniowych oraz stężeniu witaminy C we krwi.

Przebadaliśmy dużą próbę mieszkańców Norfolk i odkryliśmy, że osoby z największym stężeniem witaminy C w diecie i we krwi miały największą masę mięśniową w porównaniu do tych o najniższym stężeniu witaminy - tłumaczy dr Richard Hayhoe, który brał udział w badaniu i dodaje - Byliśmy bardzo podekscytowani naszym odkryciem, ponieważ pozwala ono sądzić, że uzyskiwana z diety witamina C jest ważna dla zdrowia mięśni u starszych mężczyzn oraz kobiet i może być przydatna w zapobieganiu związanej z wiekiem utracie mięśni - mówi specjalista.

Niedobory witaminy C w diecie. Czym mogą skutkować?

Autorzy publikacji zwrócili uwagę, że wśród uczestników badania prawie 60 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet nie spożywało tyle witaminy C, ile powinno. 

Niedobór witaminy C nie tylko osłabia masę szkieletową i mięśniową.

Niedobory kwasu askorbinowego w diecie powodują ogóle osłabienie układu odpornościowego człowieka, co przekłada się na zwiększenie ryzyka infekcji. Ponadto osoby, u których spożycie witaminy C jest niskie, mają większe ryzyko chorób serca, problemów z gojeniem się ran oraz powstawania owrzodzeń.

Naukowcy dodają, że w większości przypadków wystarczy codziennie zjadać np. pomarańczę, wypić koktajl z dodatkiem pietruszki i pamiętać o dodatku warzyw do posiłku. 

Gdzie jest najwięcej witaminy C?

Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci oraz stanu organizmu. Średnia dzienna dawka kwasu askorbinowego u dorosłego człowieka wynosi około 60 -75 mg/h.

Naturalna witamina C występuje głównie w owocach, warzywach oraz ziołach. Kwas askorbinowy znajduje się również w mięsie, nabiale i orzechach.

Witamina C - produkty, o największej zawartości

Zdecydowanie najwięcej witaminy C występuje w owocach dzikiej róży, bo 100 gramów produktu zawiera od 250 do 800 mg kwasu askorbinowego.

Witamina C występuje również w rokitniku zwyczajnym i zielu pokrzywy.

Zobacz film: Witamina C

źródło:x-news

źródło: www.sciencedaily.com/ PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
6
Polecamy
Witamina C – właściwości i naturalne źródła.
W czym jest jej najwięcej?
Witamina C – właściwości i naturalne źródła. W czym jest jej najwięcej? TVN zdrowie
Prawidłowe wartości cholesterolu w badaniach laboratoryjnych
Prawidłowe wartości cholesterolu w badaniach laboratoryjnych Dzień Dobry TVN
Rehabilitacja po covidzie.
Jaką dietę stosować po zakażeniu koronawirusem?
Rehabilitacja po covidzie. Jaką dietę stosować po zakażeniu koronawirusem? Dzień Dobry TVN
Kwas askorbinowy – dawkowanie, występowanie, właściwości 
Kwas askorbinowy – dawkowanie, występowanie, właściwości  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby